fire stories
Let your world be wide open.
Een open vuur, heeft iets heel bijzonders.
Het is aanlokkelijk, we verzamelen eromheen en
het geeft warmte.
Het is al enkele duizenden jaren geleden,
dat rond het kampvuur de eerste
verhalenvertellers waren die van het ene kampvuur
naar het andere zouden dwalen en vertellend over
andere mensen, plaatsen, dieren, liefde en
oorlog in verre oorden.
Hier enkele korte ‘handpalm’ verhalen,
die wij hebben verzameld.
fire stories
Let your world
be wide open.
Een open vuur,
heeft iets heel bijzonders.
Het is aanlokkelijk, we
verzamelen eromheen
en het geeft warmte.
Het is al enkele duizenden
jaren geleden, dat rond
het kampvuur
de eerste verhalenvertellers
waren die van het ene
kampvuur naar het andere
zouden dwalen en vertellend
over andere mensen, plaatsen,
dieren, liefde en oorlog
in verre oorden.
Hier enkele korte
‘handpalm’ verhalen,
die wij hebben verzameld.
maillard reactie
Dat grillstreepje, die lekkere krokante korst om je vlees, het is een chemische reactie tussen eiwitten en suikers dat bij temperaturen boven de 100°C ontstaat. Maar ook de mooie kleur en vollere smaak geeft. Niet alleen bij vlees, ook bij het branden van de koffiebonen, het brouwen van bier, het bakken van aardappelen, eigenlijk bijna alles dat eiwitten en suikers bevatten.
Hoe hoger de temperatuur, des te sterker het Maillard reactie effect is.
het blauwe uur
Het moment net na zonsondergang, waar de avond slechts een tiental minuten donkerblauw kleurt en langzaam overgaat naar een zwarte hemel waarin de sterren stralen. Het is veelal in de tijd waarop we buiten nagenieten van een diner. Even lekker ontspannen, starend in de lucht wegdromen. Tijdens het blauwe uur geeft een net aangestoken vuur, de behaaglijke warmte en is het intreden van de gemoedelijke sfeer ook te herkenen aan de meer diepzinnige verhalen.
petrichor
De geur nadat een lichte regenval de droge en warme grond bereikt. Het is de geur van de zomerregen die een beetje geluksgevoel geeft. Die hemelse aroma van fris, zoet en aards. Zo herkenbaar en toch ook weer verrast door de sprookjesachtige parfum van moeder natuur.
gastvrije held
De ananas staat symbool voor gastvrijheid.
Deze exotische vrucht doet ons soms verlangen naar
die heerlijke, zonnige oorden, waar het buiten aangenaam is en de tijd geen rol meer speelt.
De morele uitblinker in gastvrijheid, ontvangt en verwelkomt de gast met aandacht en bescheidenheid.
mise en place
We voelen ons rijk bij het vinden van de lekkerste ingrediënten en worden enthousiast bij een goed gevulde koelkast. We beleven de mise en place als een moment van concentratie, uitting van creativiteit en ontwikkeling van de ambacht. Goede voorbereidingen treffen, vereenvoudigt en versnelt
het serveren van die heerlijke gerechten.
Maar daarnaast geeft het je vooral meer tijd om van je gasten te genieten.
shareable food
Een gedekte tafel waar eten in het middelpunt staat.
Het heeft iets feestelijks, het schept verwachtingen en het creëert verbinding van de gehele tafel. Soms is het rumoerig of vraagt iemand om stilte en aandacht. Het delen van eten en verhalen is een verrijking voor je lichaam en geest.
het blauwe uur
Het moment net na zonsondergang, waar de avond slechts een tiental minuten donkerblauw kleurt en langzaam overgaat naar een zwarte hemel waarin de sterren stralen. Het is veelal in de tijd waarop we buiten nagenieten van een diner. Even lekker ontspannen, starend in de lucht wegdromen. Tijdens het blauwe uur geeft een net aangestoken vuur, de behaaglijke warmte en is het intreden van de gemoedelijke sfeer ook te herkenen aan de meer diepzinnige verhalen.
maillard reactie
Dat grillstreepje, dat lekkere krokante korst om je vlees, het is een chemische reactie tussen eiwitten en suikers dat bij temperaturen boven de 100°C ontstaat. En die mooie kleur en vollere smaak geeft. Niet alleen bij vlees, ook bij het branden van de koffiebonen, het brouwen van bier, het bakken van aardappelen, eigenlijk bijna alles dat eiwitten en suikers bevatten.
Hoe hoger de temperatuur, des te sterker het Maillard reactie effect is.
petrichor
De geur van de zomerregen die een beetje geluksgevoel geeft. De geur nadat een lichte regenval de droge grond bereikt. Die hemelse aroma van fris, zoet en aards. Zo herkenbaar en toch ook weer verrast door de mystieke elementen van moeder natuur.
gastvrije held
De ananas staat symbool voor gastvrijheid.
Deze exotische vrucht doet ons soms verlangen naar die heerlijke, zonnige oorden, waar het buiten aangenaam is en de tijd geen rol meer speelt. Gastvrijheid: het ontvangen en verwelkomen van de gast met aandacht en bescheidenheid.
mise en place
We voelen ons rijk bij het vinden van de lekkerste ingrediënten en worden enthousiast bij een goed gevulde koelkast. We beleven de mise en place als een moment van concentratie.
Goede voorbereidingen treffen, vereenvoudigt en versnelt het serveren van die heerlijke gerechten. Maar het geeft je dan vooral meer tijd om van je gasten te genieten.
shareable food
Een gedekte tafel waar eten in het middelpunt staat. Het heeft iets feestelijks, het schept verwachtingen en het creëert verbinding van de gehele tafel. Soms is het rumoerig of vraagt iemand om stilte en aandacht. Het delen van eten en verhalen is een verrijking voor je lichaam en geest.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor het laatste mmmjoy-nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen.
mmmjoy gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid
Zakelijk
Bel ons: 0345-507 413
Maandag - Vrijdag 09.00 - 17.00 uur